Energiberegning til nybyggeri

Hvorfor skal jeg have energiberegning på nybyggeri?

Energiberegning, energirammeberegning, energiramme, energimærke… kært barn har mange navne. Kort sagt er der tale om en klassificering af en bygnings energieffektivitet på lige fod med energimærkning af køleskabe og biler. Formålet med energimærkerne er, to bygningers energimæssige egenskaber kan sammenlignes direkte uden mellemregning.

En energirammeberegning danner grundlaget for den energimærkning, der skal gennemføres inden det færdige byggeri tages i anvendelse. Energimærket udfærdiges af en certificeret energikonsulent. Energikonsulenten må ikke selv lave energiberegningen, men agerer som en kontrolenhed for at det
beregnede byggeri stemmer overens med det opførte byggeri.

Med energiberegningen beregnes bygningens energibehov. Energibehovet må ikke overstige energirammen – energirammen er fastlagt via bygningsreglementet.
Energibehovet er den bruttoenergimængde, der skal tilføres bygningen, for at opretholde et velventileret og veltempereret indeklima. Dette beregnes ud fra nettoenergiforbruget til opvarmning af bygningen, opvarmning af brugsvandet samt til ventilation af bygningen.
Nettoenergiforbruget korrigeres afhængigt af, hvilken energikilde der anvendes.

I energibehovet kan modregnes el produceret fra eksempelvis et solcelleanlæg.
Det betyder imidlertid ikke, at et dårligt isoleret byggeri kan kompenseres med et passende stort solcelleanlæg. Ud over en begrænsning af, hvor stort et solcelleanlæg, der kan medregnes, er der også en række delkrav i bygningsreglementet som skal overholdes. Der er delkrav, som er direkte
energikrav såsom:
– De enkelte konstruktioners isoleringsevne (U-værdier)
– Transmissionstab (krav til maksimalt varmetab gennem klimaskærm)
– Bygningens lufttæthed
– Vinduernes egenskaber (energibalance / Eref og U-værdier)
– Ventilationsanlægs egenskaber (strømforbrug / SEL og varmegenvindingsgrad / vgv)

Der er krav, som indirekte har indflydelse på, hvorvidt andre energikrav overholdes – dette er eksempelvis krav til:
– Overtemperaturer i opholdsrum, forhold som har indflydelse på energibehovet eller rudeandel
– Rudeandele i opholdsrum, forhold som har indflydelse på energibehovet, overtemperatur og varmetabet fra bygningen

Det er derfor vigtigt, at undersøge hvorvidt alle delkrav er overholdt såvel som hvorvidt bygningens
energiramme kan overholdes. Jo tidligere i byggeriet dette afklares des mere optimale – bedre og billigere – løsninger kan der udarbejdes.

En energiberegning fra MLN Energi inkluderer alle de direkte såvel som indirekte delkrav. Energiberegningen suppleres altid med en rapport som let overskueliggør, hvorvidt bygningen overholder kravene og under hvilke forudsætninger (via tegninger, tekst og tabeller). Rapporten og indhold kan tilpasses den enkelte kundes ønsker og behov.

Rapporten indeholder:
Indledning med grundlæggende beskrivelse af forudsætninger for energiberegningen, reglement, metode mv. samt hvilken
revision af tegningsmaterialet der er anvendt.
Konklusion i tabelform som beskriver, hvorvidt alle delkrav overholdes og ligeledes hvorvidt byggeriet samlet set overholder kravene, det beregnede transmissionstab ved opvarmning til både 20° C og 23° C samt resume som kort beskriver de teknisk løsninger og vinduesvalg.
• Principsnit visende de forudsatte konstruktioners opbygning samt eventuel vinduesoversigt (hvis relevant) visende
vinduesløsning og vinduesopluk og eventuel solafskærmning mv.
Varmeanlæg: Beskrivelse af den forudsatte opbygning af varmeanlæg, herunder gennemgang af installationer med varmetab,
installerede cirkulationspumper mv.
Ventilation: Beskrivelse af den forudsatte ventilationsløsning samt tabel med forudsætninger for bygningens lufttæthed,
luftskifter, evt. egenskaber for mekanisk ventilationsaggregat vurderet ift. delkrav mv.
Vinduer, døre og lemme: Gennemgang af den forudsatte vinduesløsning hhv. lemme. Herudover en tabel visende de
forudsatte egenskaber for vinduer, Eref (energibalance, referencevindue) og hvis relevant ift. bygningsklasse, beregning af
rudeandele hhv. overtemperatur i opholdsrum – evalueret ift. BR delkrav.
Varmetab: Beregning af U-værdier hhv. angivelse af forudsatte linjetab. For hver bygningsdel beregnes den resulterende Uværdi,
som vurderes ift. delkrav.
Nøgle- og Resultatark fra BE beregning samt henvisning til bilag med dokumentationsark fra BE beregning.

Hvordan udføres en energiberegning for nybyggeri?

Energiberegningen udarbejdes ud fra en fast defineret metode fastlagt via bygningsreglementet. SBi anvisning 213 (BE energiberegningsprogram) anvendes til beregning af energibehov, transmissionstab, dimensionerende varmetab og overtemperatur. Varmetab beregnes iht. DS418. Beregningen sker på grundlag af det projekterede byggeri kombineret med en række fastlagte forudsætninger for brugeradfærd – eksempelvis hvor meget varmt vand, der bruges, varmetab via tilfældigt opluk af vinduer og døre, varmetilskud fra apparaturer samt fra personer, der opholder sig i bygningen. Bygningens varmetab beregnes ud fra oplysninger om konstruktioner og isoleringstykkelser i byggeriet, dæk, væg, tag og vinduer samt hvor tæt bygningen forventes udført. Herudover medregnes egenskaber for ventilation – hvilket i dag oftest sker via et ventilationsanlæg. Der er her dels tale om et varmetab – den varme som ikke genvindes via en varmeveksler, samt det elforbrug, der går til at drive ventilationsanlægget. De øvrige tekniske installationers egenskaber medregnes ligeledes. Her ses dels på hvilket varmeanlæg, der installeres og hvor effektivt det er samt om der er cirkulation af brugsvand. Oftest nødvendige oplysninger og materiale. Det fremsendte materiale skal generelt belyse bygningens ydre (konstruktioner mod et koldere klima end boligen), konstruktionsopbygning samt de energiforbrugende tekniske anlæg, som anvendes til drift af bygning – herunder varme og ventilation. Nedenfor er opstillet en liste over de normalt nødvendige oplysninger og materialer anvendt ved energiberegningen: • Adresse
• Opvarmet beboelsesetageareal – det areal som fremgår eller vil fremgå af byggetilladelse
• Øvrige opvarmede arealer – det areal som ikke indgår i beboelsesetageareal (opvarmet til 5° C eller mere)
• Energiklasse, BR18 ’standard’ eller BR18 lavenergiklasse
• Egne energikrav – Eksempelvis ’0 energiramme’ eller ’klimaskærm isoleret svarende til lavenergiklassen’
• Situationsplan – visende placering på grund og orientering ift. verdenshjørner.
• Fundamentsplan – visende skillevægsfundamenter og eventuelle forstærkninger, hvor isoleringstykkelser reduceres.
• Plantegninger – visende indretning af bolig samt eventuel angivelse af gulvarealer i opholdsrum samt eventuelt ovenlys
• Facadeopstalter – visende udformning af vinduer og døre, samt hvilke, der udføres med opluk samt type (side hhv. tophængt), eventuelle ovenlys, udhæng mv.
• Snittegninger – visende normalkonstruktioner, fundamenter, udhæng mv.
• Detaljetegninger – visende specielle løsninger, eks. stålsøjler.
• Oplysninger om tekniske anlæg
• Varmeanlæg: varmekilde, producent/type, varmecirkulationspumpe(r), oplysning om rør i uopvarmede arealer
• hvorvidt varmeanlægget afbrydes udenfor opvarmningssæsonen
• hvorvidt varmerør placeres på varm eller kold side af isolering
• isoleringstykkelser for rør der ikke ligger i isolering udføres isolerede.
• Brugsvand: varmekilde, producent/type anlæg, om der etableres cirkulation (og hvor), cirkulationspumpe mv.
• Ventilation: mekanisk/naturlig, producent/type af ventilationsaggregat. Det forudsættes at:
• anlægget indreguleres iht. BR luftskifter
• anlægget indreguleres til fugtstyring hvis dette er muligt og energimæssigt giver mening
• alle ventilationskanaler placeres i den varme side af isoleringslaget.
• Data for vinduernes energitekniske egenskaber: Uw, Gg, Ff, Lt og Eref for vinduesmodel (vinduestilbud).
Listen virker umiddelbart lang, men der er tale om oplysninger, som normalvis fremkommer i løbet af byggeprocessen. En energiberegning kan sagtens udarbejdes før alle elementer er på plads – det er bedre at lave energiberegningen med få oplysninger, så tidligt i processen som muligt end at vente til alt er  urokkeligt på plads.
Et passende tidspunkt at få udarbejdet første udkast til en energiberegning er når den ydre fremtræden af byggeriet er på plads (bygningens geometri, vinduer, overordnede konstruktionsprincipper og varmekilde).
Når byggeriet er færdigt I løbet af et byggeprojekt er det normalt at der foretages ændringer i det projekterede byggeri. Det er derfor ofte nødvendigt, at lave en endelig tilretning af energiberegningen inden der udarbejdes et energimærke. Ligeledes er der forhold, som først kan konstateres når bygningen er opført – herunder bygningens realiserede lufttæthed og ventilationsanlæggets elforbrug – forhold som med fordel kan tilrettes i beregningen. Med et fastpristilbud fra MLN Energi er dette normalt indeholdt.
Optimering af energi/energiprojektering Et byggeri, der overholder bygningsreglementets krav, er ikke nødvendigvis et energioptimalt byggeri, men det er ikke svært at få et energioptimeret byggeri til at overholde kravene.
Opgaven er at finde den rette balance mellem bygbarhed, økonomi, indeklima, æstetik og energiforbrug samtidigt med at kundens ønsker og behov i videst muligt omfang indfries. Energiberegningen bør ske med en holistisk tilgang. Byggeriet består af en række elementer såsom klimaskærm, vinduer, ventilationsanlæg, varmeanlæg. Hvert element har betydning for de andres effekt og effektivitet.
Det er vigtigt at energiberegningen udføres så tidligt i designprocessen som muligt, således at projektændringer kan implementeres i byggeriet. Et passende tidspunkt at få udarbejdet første udkast til en energiberegning er når den ydre fremtræden af byggeriet grundlæggende er på plads (bygningens geometri, vinduer, overordnede konstruktionsprincipper og varmekilde).
En energiberegning fra MLN Energi udarbejdes med en holistisk tilgang, hvor der i videst muligt omfang søges løsninger, som er rationelle og tilpassede kundens behov.

Når byggeriet er færdigt

I løbet af et byggeprojekt er det normalt at der foretages ændringer i det projekterede byggeri.
Det er derfor ofte nødvendigt, at lave en endelig tilretning af energiberegningen inden der udarbejdes et energimærke. Ligeledes er der forhold, som først kan konstateres når bygningen er
opført – herunder bygningens realiserede lufttæthed og ventilationsanlæggets elforbrug – forhold som med fordel kan tilrettes i beregningen.
Med et fastpristilbud fra MLN Energi er dette normalt indeholdt.

Optimering af energi/energiprojektering

Et byggeri, der overholder bygningsreglementets krav, er ikke nødvendigvis et energioptimalt byggeri, men det er ikke svært at få et energioptimeret byggeri til at overholde kravene.
Opgaven er at finde den rette balance mellem bygbarhed, økonomi, indeklima, æstetik og energiforbrug samtidigt med at kundens ønsker og behov i videst muligt omfang indfries.
Energiberegningen bør ske med en holistisk tilgang. Byggeriet består af en række elementer såsom klimaskærm, vinduer, ventilationsanlæg, varmeanlæg. Hvert element har betydning for de andres effekt og effektivitet.

Det er vigtigt at energiberegningen udføres så tidligt i designprocessen som muligt, således at projektændringer kan implementeres i byggeriet.
Et passende tidspunkt at få udarbejdet første udkast til en energiberegning er når den ydre fremtræden af byggeriet grundlæggende er på plads (bygningens geometri, vinduer, overordnede konstruktionsprincipper og varmekilde).
En energiberegning fra MLN Energi udarbejdes med en holistisk tilgang, hvor der i videst muligt omfang søges løsninger, som er rationelle og tilpassede kundens behov.

Kontakt mig for at hører mere